Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Γιορτάστηκε  στην ιστορική πόλη της Μονεμβασίας η επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης , η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου στους  Έλληνες  αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους στις 23 Ιουλίου 1821. Η Μονεμβασία ζωντάνεψε  τις μνήμες του παρελθόντος γεφυρώνοντας  την πύλη με το παρόν και το μέλλον, κρατώντας αναλλοίωτες  τις αξίες , τα ιδεώδη και τα ιδανικά του Ελληνικού λαού και διατηρώντας  την λαμπρότητα της εορταστικής εκδήλωσης .
Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Άσσου Κορινθίας «Η ΡΕΑ» και τον Χορευτικό Σύλλογο Αργολίδας, Δήμου Επιδαύρου.






Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης
Ακολούθησε στην πλατεία του Ελκομένου επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας, από τα ελληνικά πλοία, με την καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «το Λαλούδι».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και της κυβέρνησης,  ο οποίος  αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα της πυρκαγιάς που έπληξαν την Λακωνία και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγέντων. Ο κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, αναφερόμενος στη σημασία και την συμβολή της επετειακής εκδήλωσης, έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας και τόνισε ότι η Πατρίδα μας θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες, όπως άλλωστε έχει δείξει και η ιστορία. Στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν και με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ, η Ταξίαρχος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα ΚΟΡΩΝΗ, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Χαράλαμπος ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του ΚΕΕΜ, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Δημήτριος ΧΟΥΣΑΚΟΣΠρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, του Αστυνομικού Τμήματος Μονεμβασίας, του Λιμενικού Σταθμού Μονεμβασίας και του Ν/Γ, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα της φιλαρμονικής Δ.Ε. Μολάων.Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση του εθελοντικού οργανισμού το «Χαμόγελο του παιδιού», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της περιοχής των Βατίκων.
Παρατίθεται η ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ :
«Με διακατέχει ιδιαίτερη χαρά και τιμή, διότι παρευρίσκομαι στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου της Μονεμβασίας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αφού η σχέση μου και η αγάπη μου για την ιδιαίτερη Πατρίδα μου την Λακωνία είναι δεδομένη και έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα.
Αξιότιμε Κύριε δήμαρχε, θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες για την πρόσκληση και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, καθώς και όλης της Πολιτικής και Φυσικής  Ηγεσίας της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα γεγονότα που έπληξαν την Λακωνία μας, είναι καθήκον μου να αναφερθώ και να  εκδηλώσω για ακόμη μία φορά την αμέριστη εκτίμησή μου και τη συμπάθειά μου σε όλες τις δυνάμεις, από το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας μέχρι και τους απλούς πολίτες, που συνέβαλαν για την αντιμετώπιση της δύσκολης και άνισης μάχης με την τρομερή διάσταση της πυρκαγιάς.
Παρόλες όμως αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος  μας  και οι πολίτες,  χρειαζόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία και έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αναδείξουμε και πάλι  τις φυσικές  ομορφιές και τις αξίες του τόπου μας, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των πληγέντων. Η Λακωνία έχει και ιστορία και αξίες και πολιτισμό!  Αυτός εδώ ο τόπος δεν λυγίζει ποτέ στις αντίξοες συνθήκες, αλλά αναδεικνύει πάντοτε με μοναδικό τρόπο το μεγαλείο και την λαμπρότητά του. 
  Η  επέτειος της  Απελευθέρωσης είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής σε όλους τους Έλληνες αγωνιστές που θυσιάσθηκαν για την απελευθέρωση της Μονεμβασίας από τους Τούρκους στις 23 Ιουλίου του έτους 1821. Η απελευθέρωση της Μονεμβασίας είχε καθοριστική σημασία για τον αγώνα της Εθνικής  Ανεξαρτησίας, διότι γέμισε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση τους Έλληνες αγωνιστές.
Όλοι μας αισθανόμαστε την βαρύτητα της Εθνικής κληρονομιάς και της Εθνικής παράδοσης που έχουμε αποκτήσει από τους προγόνους μας. Το αίσθημα της ανδρείας και της γενναιότητας, της τιμής και της περηφάνιας είναι βαθιά χαραγμένο στις ψυχές των Ελλήνων και είναι ένα κομμάτι που κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει.  Οι Έλληνες φτάσαμε στην απελευθέρωση με ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία. Με τις ίδιες αρετές και αξίες μπορούμε να πορευτούμε και να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
  Σας ευχαριστώ θερμά! »


ΠΗΓΗ: elladatv.gr, monemvasianews.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου