Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΡΟΥ

Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων  κ. Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ  και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ  έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της Μάχης του Διρού.

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης οργάνωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις της 189ης επετείου της ηρωικής μάχης, όπου οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού.
  Στο πλαίσιο του εορτασμού και σε ανάμνηση της συμμετοχής και της ηρωικής δράσης των γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ πασά, η εν λόγω εορτή καθιερώνεται ως «Ημέρα της Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις», όπως άλλωστε είχε υιοθετήσει εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων  κ. Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ .


Στις 27 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, έγινε  η αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες γυναίκες.

  Σε πανηγυρικό κλίμα και με την απαιτούμενη τιμή και λαμπρότητα προς την Ηρωίδα Μανιάτισσα  κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις την Κυριακή 28 Ιουνίου  για την 189η επέτειο από τη Μάχη του Διρού. Το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πύργου Διρού τελέστηκε η επίσημη δοξολογία από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης .κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, στην  κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού εψάλει η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ.


Στο πλευρό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου ΚΑΜΜΕΝΟΥ βρέθηκε καθόλη την διάρκεια του εορτασμού ο Λάκωνας και Πατριώτης μας, ο  Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ.



Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συγκινητικής ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου ΚΑΜΜΕΝΟΥ, που είχαν ως εξής :

« Δεν είναι εύκολο να αποδοθεί με λόγια ο ιστορικός και εθνικός σεβασμός που οφείλουμε στην ηρωική Μάνη, στις ιστορίες δόξας, αίματος και θυσίας που καθιστούν ιερά αυτά τα χώματα. 
Δε θα αποπειραθώ να τα εξυμνήσω, διότι τον ύμνο των γυναικών και των ανδρών της Μάνης τον έγραψε η δόξα, τον μελοποίησαν τα χιλιάδες τραγούδια που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τις αξίες τους και τα σύμβολά τους, τον συνέθεσε η ίδια η ιστορία.
  Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι τόσα χρόνια στην πολιτική, με συγκεκριμένη πορεία και αρχές, με γνωστές απόψεις για την Πατρίδα, τη θρησκεία και τα ιερά και όσια αυτού του τόπου, έχω σκεφτεί πολλές φορές, να μεταφέρω και να αποδώσω έναν ορισμό του εθνικού κράτους. Σήμερα, από εδώ από τη Μάνη, δεν δυσκολεύομαι καθόλου να πω ότι ένα κράτος υπάρχει κατά κύριο λόγο στην καρδιά και την ψυχή των ανθρώπων του. Αν δεν πιστεύουν οι άνθρωποί του ότι το κράτος είναι παρόν, ότι υπάρχει, κανένα πολιτικό ή διπλωματικό τέχνασμα, καμία στρατιωτική επιχείρηση, δεν θα μπορέσει είτε να το δημιουργήσει είτε να το διατηρήσει. 
  Αλλά, παράλληλα, καμία νέα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί στο όνομα της παγκοσμιοποίησης να υποστείλει αυτές τις πολεμικές σημαίες οι οποίες έχουν ποτιστεί με αίμα. Καμία νέα τάξη πραγμάτων δεν θα μας κάνει να παραδώσουμε την πατρίδα μας, την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

  Είναι τόσα πολλά πλέον τα παραδείγματα της νεότερης ιστορίας που θέλουν τους πολίτες ενεργούς, έτοιμους για παν ενδεχόμενο. Η «απειλή» δεν είναι όρος που θα πρέπει να φοβίζει. Δεν πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες. Αρκεί όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι. Έτσι επιβάλλει η ιστορία μας, έτσι επιβάλλει η γεωγραφική και γεωστρατηγική μας θέση. Χρειάζεται άσκηση για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε, να κινηθούμε, να μην πιαστούμε ποτέ απροετοίμαστοι.
  Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι όλα είναι δυνατά και κατορθωτά ενδυναμώνοντας το έργο και  τον ρόλο της Παλλαϊκής Άμυνας, ενδυναμώνοντας τα θεμέλια του οικοδομήματος που λέγεται Άμυνα και δη Πολιτική Άμυνα, δίνοντας ως παράδειγμα την αυτοθυσία των γυναικών της Μάνης και τη νίκη που έφεραν με την πράξη τους. Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές οι θυσίες καθορίζουν και τη βασική μας εθνική στρατηγική. Ποια είναι αυτή; Είναι αυτή που προσδιόρισε η ανώνυμη Μανιάτισσα μοιρολογίστρα:  Πεσ' του να κάθεται 'κειδά και να φυλάει το σύνορο. 
  Η εντολή της Μανιάτισσας μοιρολογίστρας είναι και εντολή προς εμάς. Να φυλάμε τα σύνορα. Εκεί στηρίζονται τα δόγματά μας, έτσι εκπαιδεύονται τα άξια Στελέχη μας. Και σύνορο δεν είναι μόνο μια γεωγραφική έννοια, είναι πρωτίστως ηθική, πνευματική και ιστορική

Την ημέρα Παλλαϊκής Άμυνας τίμησαν ακόμα με τη παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης, ο Αντιπτέραρχος κ. Πρεζεράκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Μοίρας, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Μπουτεράκος, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικολόπουλος, Ανώτατοι Εισαγγελείς και Δικαστικοί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός κ. Κωσταράκος, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού κ. Μπαλαφούτης, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Χέλμης, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης κ. Μανωλάκος, ο Διοικητής της Ανώτατης Φρουράς Λακωνίας, ο εκπρόσωπος της Aντιπεριφερειάρχου Λακωνίας, η Εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, η Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας, Σουλίου και Δυτικής Μάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης, εκπρόσωποι Ενώσεων και Συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και σύσσωμος ο λαός της Μάνης.

Η δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ για την ηρωϊκή μάχη του Διρού, είχε ως ακολούθως:

« Η σημερινή εορτή αναδεικνύει το ηρωϊκό ήθος της γυναίκας μανιάτισσας, όταν οι άοπλες γυναίκες της Μάνης έδωσαν την μεγάλη για το Έθνος μας ουσιαστικής  και ιστορικής  σημασίας μάχη ενάντια στους ισχυρούς κατακτητές. Οι τρομερές σκηνές άφθαστου ηρωϊσμού που έλαβαν χώρα στο Διρό και σε όλη την γύρω περιοχή είναι απίστευτου  ιστορικού και εθνικού μεγαλείου.
  Οι Έλληνες έχουμε μέσα μας τεράστια ψυχική δύναμη και ανεξάντλητο πνεύμα πατριωτισμού. Ας παραδειγματιστούμε απο τις ιστορικές μας νίκες  και ας βαδίσουμε ενωμένοι στις όποιες δυσκολίες περνάει η Πατρίδα μας , κρατώντας ψηλά το λάβαρο του Έθνους μας.
  Η ομόνοια, η σύμπνοια, η ενότητα, το θάρρος και η τόλμη είναι τα εφόδια και τα όπλα που ενισχύουν την πνευματική και εσωτερική μας δύναμη και οδηγούν την Πατρίδα μας σε μεγάλα κατορθώματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου